Search
  • Matias Tiala, Staria

Ohjelmistorobotiikka tehostaa Hämeen Autovarusteen toimintaa


Hämeen Autovaruste Oy:llä oli jo pidempään mietitty ohjelmistorobotiikanhyödyntämistä liiketoiminnassa. Yritys lähti mukaan Autoalan Keskusliiton AKL Kehitysohjelma -hankkeeseen keväällä 2018.

Yhteistyökumppanilta toivottiin apua Hämeen Autovarusteen oman ohjelmistorobotiikkaosaamisen kehittämiseen ja kumppaniksi valittiin Staria. Hämeen Autovarusteen ohjelmistorobotiikan ydintiimin muodostaa neljän hengen ryhmä, joka opiskeli ohjelmistorobotiikkaa verkkokursseilla.

”Ohjelmistorobottien hyödyntäminen perustuu yrityksen liiketoimintaprosessien tuntemiseen ja paras tieto siitä löytyy yrityksen sisältä. Sen vuoksi ohjelmistorobotiikasta saadaan eniten hyötyä, kun yrityksessä on aiheesta omaa osaamista”, sanoo Jaana Järvelä, Hämeen Autovarusteen talouspäällikkö.

Rutiinitöitä robotille

Hämeen Autovaruste työllistää 150 henkilöä ja toimii neljällä paikkakunnalla: Hämeen Auto Jyväskylässä, Avain Vaunu Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa. Yrityksellä on Volvon, Renault’n ja Dacian jälleenmyyntiedustus. Ohjelmistorobotiikan käyttöönotto aloitettiin kartoittamalla taloushallinnon rutiininomaisia prosesseja, joissa ohjelmistorobotiikkaa voidaan hyödyntää.

”Ohjelmistorobotti vie ostolaskuja järjestelmään, tallentaa muistiotositteita, ajaa raportteja, hakee verkosta yritysasiakkaiden verkkolaskutusosoitteita asiakasrekisteriin ja etsii YTJ:stä y-tunnuksia asiakastietoihin sekä merkitsee toiminnan lopettaneet yritykset. Robotti myös hinnoittelee irtorenkaita varaosajärjestelmään”, Järvelä kertoo.

Robotin kouluttaminen ei vaadi koodausosaamista

Ohjelmistorobottia voisi kuvailla virtuaaliseksi työntekijäksi. Se on it-ohjelma, joka käyttää jo olemassa olevia yrityksen järjestelmiä. Ohjelmistorobotille opetetaan haluttu toimenpide mallintamalla työnkulku käyttäen graafista käyttöliittymää eikä perinteisesti tekstimuotoista koodia kirjoittamalla. Starian käyttämä ohjelmistorobotiikka-alusta on UiPath.

”Työntekijän on koulutettava ohjelmistorobotti suorittamaan työtehtävä. Siinä ei vaadita varsinaista koodausosaamista, mutta robotin toimintalogiikan opettelu vaatii aikaa”, Järvelä kertoo.

Robotit voivat myös tehostaa sellaisia tehtäviä, joiden hoitaminen vaatisi kohtuuttoman paljon henkilötyötä. Ohjelmistorobotin avulla voidaan esimerkiksi päivittää asiakasrekisteriä useammin.

RPA-hankkeeseen on suhtauduttu positiivisesti

Hämeen Autovarusteella ohjelmistorobotiikkaa tehdään kokonaisvaltaisena prosessina eikä pyritä ratkaisemaan vain prosessin yksittäistä vaihetta. Ensin selvitetään kaikki prosessin vaiheet ja haastatellaan henkilöitä, jotka työskentelevät osana prosessia.

”Merkittävä asia on ollut se, että tiimi on oppinut käsittelemään prosesseja, kuvaamaan niitä ja hahmottamaan kokonaisuuksia. Prosesseista on myös tullut esiin uusia vaiheita, joita voidaan toteuttaa ohjelmistorobotiikalla”, kuvailee Järvelä

“Toimittaja oli nappivalinta. Yhteistyö on sujunut mutkattomasti, aikatauluissa ja budjetissa on pysytty”, Järvelä ja tiimi kehuvat yhteistyötä Starian kanssa.

”Kunnioitan Hämeen Autovarusteen rohkeutta olla edelläkävijä uusien teknologioiden hyödyntämisessä. Tämä on selvästi toiminut muillekin alan toimijoille esimerkkinä, kuinka tunnistettuja haasteita lähdetään ratkomaan ennakkoluulottomasti”, kehuu Matias Tiala, Starian Director RPA & AI.

Ohjelmistorobotiikan avulla pyritään vapauttamaan työntekijöiden aikaa rutiinitöiden hoitamisesta liiketoiminnan tukemiseen. ”Kaiken kaikkiaan hankkeeseen on suhtauduttu oikein positiivisesti. Kun ohjelmistorobotti hoitaa osan rutiinitöistä, työntekijälle jää enemmän aikaa mielekkäämpiin tehtäviin”, Järvelä sanoo.

Katso videolta, mitä Jaana Järvelä kertoo RPA-projektista

#HämeenAutovaruste #Staria #robotti

CHIEF OF FINANCE 2020

KUMPPANUUDET JA LIPUT

Tuija Taivainen

+358 40 530 1351
tuija.taivainen(at)bignordic.com

ASIAKASPALVELU

Noora Veijalainen

+358 40 704 8239
noora.veijalainen(at)bignordic.com

Subscribe to our newsletter and we'll inform you about upcoming B2B conferences most suitable for your profession and interests.
 

All new subscribers will receive a 15% discount voucher that can be used for participation tickets!

Business Insight Group

Kalevankatu 31, 00100 Helsinki
www.bignordic.com

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle