Search
  • mySafety

Identiteettivaras voi viedä koko yrityksen hallinnan


Identiteettivarkaudet sekä yksityishenkilöiden henkilötietojen väärinkäytöt ovat yleistyneet vauhdilla koko 2010-luvun ajan. Tämän myös Suomeen voimakkaasti rantautuneen identiteettirikollisuuden uhreiksi joutuvat yhä useammin yritykset, joiden tietoja rikolliset erityisen mielellään etsivät käyttöönsä. Yrityksen identiteettivarkaus voi tapahtuessaan haitata vakavasti yrityksen liiketoimintaa, tai jopa kaataa koko yrityksen.

Yritysten identiteettivarkauksista puhutaan mediassa nyt entistä enemmän, eikä ihme – mySafetyn vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan jopa 15 prosenttia ruotsalaisista yrityksistä oli vuoden sisään joutunut identiteettivarkauden uhriksi. Suomi tulee hieman jälkijunassa, mutta kuluvan vuoden aikana identiteettirikostapaukset ovat olleet meilläkin jyrkässä kasvussa.

Rikolliset ovat entistä ovelampia hyökkäyksissään. Yrityksen identiteettivarkaus tuleekin usein täytenä yllätyksenä, eikä siihen osata reagoida oikein. Suomessa yritystiedot ovat julkisia: laskutus- ja sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot, päättäjätiedot sekä y-tunnukset ovat vapaasti kaikkien – valitettavasti myös rikollisten – nähtävissä. Lisäksi yritysten tietoturva-asioissa on puutteita sekä softa- että varsinkin henkilöosaamisen tasolla.

Avointen tietojen hyväksikäytön lisäksi kyberuhkien mahdollisuus kasvaa

Yritysten identiteettivarkauksia tapahtuu lähinnä kahta eri reittiä pitkin, avoimia yritystietoja ja/tai kyberturvallisuuden aukkoja hyödyntämällä. Avointen yritystietojen väärinkäytöllä haitataan usein pitkäjänteisesti yrityksen liiketoimintaa. Yrityksen tietoja voidaan hyväksikäyttää mm. tilaamalla tavaraa ja ohjaamalla lasku yritykselle. Rikollinen voi esiintyä yrityksen päättäjänä, muuttaa yritystietoja erilaisiin hallinnon rekistereihin ja ohjata alv-palautuksia väärille tileille.

Myös kyberturvallisuuden rajamailla on osaavan hakkerin valitettavan helppoa kalastella yrityksen hallinta itselleen. Palvelimille tehdään tietomurtoja, yritysten johtajien ja työntekijöiden käyttäjätunnuksia urkitaan, sähköpostiviestejä varastetaan ja niitä käyttämällä tehdään petoksia. Sähköpostien kautta päästään selville yrityksen rahaliikenteestä ja sen hoitajista ja lähetetään heille maksutoimeksiantoja yrityksen toimitusjohtajan nimissä. Tottumaton ja tietämätön työntekijä voi erehdyksessä siirtää suuriakin summia yrityksen tileiltä rikollisille.

Yritysten tulisi vahvistaa työntekijöiden, erityisesti myös kesälomatuuraajien ja sijaisten tietoisuutta mahdollisista identiteettivarkaus- ja kyberuhkista.

Yritysten kannattaa turvata myös avainhenkilöiden identiteetit

Identiteettivarkaus on nykyaikaisen digiajan rikollisuuden iso harmi. Identiteettivarkauksia ja henkilötietoihin kohdistuvia väärinkäyttöjä tapahtuu Suomessa vuosittain jo enemmän kuin asuntomurtoja. mySafetyn vuoden 2018 identiteettivarkaustutkimuksen mukaan yli 70 suomalaista joutuu joka päivä identiteettivarkauden uhriksi. Puolet uhreista kokee taloudellista vahinkoa. Yrityspäättäjien omat henkilötiedot eivät suinkaan ole turvassa identiteettivarkailta. Yrityksen avainhenkilöiden henkilötietojen varkaus saattaa olla hyvinkin kohtalokas. Erityisen kiinnostuneita rikolliset ovat rahaliikenteestä ja näin ollen talousjohdon henkilötietojen turvaaminen on erityisen tärkeää. Henkilötietovarkaus voi tapahtuessaan haitata vakavasti yrityksen liiketoimintaa tai jopa kaataa koko yrityksen. www.mysafety.fi

#mySafety #identiteettivarkaus #kyberuhka #kyberturvallisuus

CHIEF OF FINANCE

Tapahtumakeskus Telakka,
Henry Fordin katu 6, Helsinki

KUMPPANUUDET

Tuija Taivainen

+358 40 530 1351
tuija.taivainen@bignordic.com

LIPUNMYYNTI

Iiro Karttunen 

+358 44 566 5752

iiro.karttunen@bignordic.com

LIPUNMYYNTI

Hannu Pikkarainen

+358 504 708 390

hannu.pikkarainen(at)bignordic.com

Business Insight Group

Kalevankatu 31, 00100 Helsinki
www.bignordic.com

Subscribe to our newsletter and we'll inform you about upcoming B2B conferences most suitable for your profession and interests.
 

All new subscribers will receive a 15% discount voucher that can be used for participation tickets!

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle